Kar ve buz çözücü solüsyon nedir ?

Kar yağışı olmadan sıvı halde yol yüzeyine serpilebilen buz çözücü ile ancak kar yağışından sonra kullanılabilen tuz yöntemi karşılaştırıldığında eski yöntemin buzlanma riskini önlemede yetersiz kaldığı görülmektedir.

Yol üzerinde buz oluşumunu ve karın yol yüzeyine yapışmasını engelleyen kimyasal bir sıvıdır. Kar ve buz oluşumundan önce uygulanması yüksek verimlilik sağlar ancak kar, buz oluşumundan sonra da uygulanabilir. Antifriz etkisi yaparak buz oluşumunu önler. Oluşturduğu film tabakası sayesinde yağan karın erimesini sağlayarak yola yapışmasını engeller.

  • Ülkemizde ağır geçen kış mevsiminin yaşattığı maddi ve manevi olumsuzluklar hissedilir boyutlardadır. Karla ve buzlanmayla mücadele için her yıl milyonlarca doları kurumunuzun bütçesinden pay olarak ayrılmakta , bunun neticesinde de geriye kalan bozulmuş yollar, yıpranan araçlar olumsuzluk olarak sizlere geri dönmektedir. İş makinelerinin çalışmasının yapmış olduğu maddi kayıpların yanı sıra her bir kilometresi binlerce dolara mal olan asfalt yolların yıpranması da bir başka kayıptır.
  • Buz önleme ve çözme faaliyetleri adına günümüze kadar klasik yöntemler kullanılmış olup bu yöntemlerin zararları göz ardı edilmiştir. Klasik yöntemler aktif proseslerdir. Yol üzerinde oluşan buzu ortadan kaldırma, yoldaki sürtünmeyi arttırarak güvenliği sağlama prensibi ile çalışır. Genellikle abrassive maddeler kullanılmaktadır. Bunlar kaya tuzu, kum, çakıl, kalsiyum klorür ve üredir. Klasik yöntemlerde kazalar yüksek oranlarda seyreder. İşçilik maliyetleri yüksek değerlere ulaşır. Ayrıca malzeme kullanımı da aynı oranlarda artar. Yüksek korozif etkisiyle alt yapıya ve çevreye ciddi zararlar verir. Klasik yöntemler çok düşük sıcaklıklarda etkinlik göstermezler. Deaktive olduğundan ancak kar yağışından veya fırtınadan sonra müdahale edilebilir. Uygulamada yetersiz kalındığından zaman kaybına neden olur.
  • Klasik yöntemler de aktif proseslerdir.
  • Genel Tuzlar.
  • Kum, Çakıl.
  • Kalsiyum Klorür.
  • Üre
  • Kaya tuzu ve abrassive maddeler kullanılmaktadır.
  • Gelişen teknolojiler neticesinde karla ve buzlanmayla mücadeleyi tuzla ve iş makinesiyle yapmanın yerini yollarda korozyon ve yıpranmaya neden olmayan sıvı kimyasallar almıştır. Bu kimyasallar; katkı olarak magnezyum klorit kullanılarak hazırlanırlar. Doğa dostu ve toksik olmayan bu kimyasallarımız, biyolojik olarak parçalanabilme özelliğine sahiptirler. Koroziteleri minimize edilmiştir.
  • Klasik yöntemlerle uygulanan klorid tuzları -8°C’dan sonra buz çözme özelliğini kaybetmektedir. Tuzun çevre açısından ciddi zararları vardır. 

    Bu tuzların yola olan korozif etkilerinden dolayı uygulama ciddi bakım onarım maliyetlerini de beraberinde getirmektedir. Tuzlama yönteminde kamyonların üzerinden tuzu yola serpmek için onlarca işçi çalıştırılmak zorunda olması işçilik ve maliyeti artırmaktadır.
  • Minnepolis köprüsü tuz kullanımından dolayı zamanla çürüyerek yıkılmıştır. Amerika ve Avrupada viyadük, köprü, tünellere 500 mt. kala tuzlama yapılmamaktadır.

Buz çözücü solüsyonun özellikleri

  • ABD’de yapılan istatistiklere göre bu tür uygulamalarda;
  • Kazalarda %85
  • İşçilikte %68
  • Malzeme kullanımında %83 azalma gözlenmiştir.
  • Üretim ve dağıtımını yaptığımız Buz Önleyici ve Çözücü kimyasalla bütün bu problemleri etkin ve ucuz maliyetlerle çözmeyi garanti ediyoruz.

    Buz Önleyici ve Çözücü Solüsyon yol üzerinde çiğ, buz oluşumunu ve karın yol yüzeyine yapışmasını engelleyen kimyasal bir sıvıdır.
  • Karlı ve buzlu zeminde donmayı önler, geciktirir ve çözer. Fiziksel olarak likit haldedir. Açık sarı renkte, kokusuz, pH aralığı 6-9 dur. Kar veya fırtınadan önce uygulandığında, antifriz etkisi yaparak buz oluşumunu önler, oluşturduğu film tabakası sayesinde yağan karın yola yapışmasını engeller. Nem tutucudur, ağır trafik şartlarında dahi yüzeyde kalır.
  • Çevre dostudur. Uzun süre etkilidir, çok hızlı uygulanır. İşçilik ve zamandan büyük oranlarda tasarruf sağlar. Aşındırıcı (korozif) olmadığından, asfalt beton metal aksamlara asla zarar vermez. Çok düşük ısılarda da çok iyi sonuçlar verir. Donma noktası -30°C’dan istenen değerlere kadar ayarlanabilir.

Klasik Yöntemler ile Buz Çözücü Arasındaki Farklar

  • Kışların çok sert geçtiği, hava sıcaklığının genellikle -9°C’nin altında olduğu ülkemizde, eski yöntemler ile Buz Çözücü Solüsyon arasındaki farka bakıldığında eski yöntemlerin karla ve buzla mücadelede etkisiz kaldığı açık ve kesin bir gerçektir.

    Çünkü tuz -8°C’den sonra buz çözücü etkinliğini kaybetmektedir. Buz çözücü ise -48°C ye kadar etkinliğini sürdürmektedir.

    Tuz uygulaması esnasında kamyonlardan yola en az 2 işçi ile sürekli tuz serpilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla her 2-3 km.lik mesafede sürekli kamyona tuz yüklenmesi gerekir. Ancak solüsyonun uygulanmasında böyle bir durum söz konusu değildir.
  • Tuz araç üzerinden bir diskle yada en az 2 işçi tarafından yola serpilmektedir. Bir tuzlama aracı maksimum 3- 5 km içerisinde araçtaki tuzun tamamını serpmektedir. Bu nedenle araç her 3 yada 5 km de bir tuz stok sahasına geri dönmekte yükünü alıp uygulama alanında kaldığı yerden devam etmektedir. Tuzlama aracıyla 80 km’lik yolda kar ve buzla mücadelede 5 km baz alınarak yaklaşık 1170 km yol kat ettiği hesaplanmıştır. 25-30 tonluk Solüsyon aracı ise 75 ile 90 km mesafeye uygulama yapılır. Bu şu anlama gelmektedir. Klasik yöntemlerde ise yüzlerce personel, kepçe ve tuzlama aracının hazır bekletilmesi gerekir.

    Yaklaşık 30 tonluk bir tankere bir sefer yükleme ile işçiye gerekolmaksızın 75-90 km.lik bir mesafede uygulama yapılabilmektedir. Ayrıca kış sonrası yol bakım ve onarım maliyetleri ve yakıt tüketimi de göz önüne alındığında solüsyonun tuza göre çok daha ekonomik bir ürün olduğu görülür.

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ UYGULAMASINDAN ÖRNEK

Karacadağ çöp dökme alanı uygulaması